tisdag 4 december 2012

Steget efter dagen efter

Greider tar sig för hakan – vi andra tar oss för pannan när han tänker till.

Gör ännu ett avbrott i finhackandet av kött till korven. Tungt. Måste få upp energin. Då läser man DN:s kultursida. Alltid hittar man något som dropkickar det sunda förnuftet och som får igång din adrenalinproduktion … och se! En dikt av Göran Greider! Han har varit på Socialistiskt forum och måste liksom trubaduren i Asterix brista ut i ett kväde så fort han upplevt något. Han lovsjunger deltagare och föreläsare som Daniel Suhonen, Nina Björk och Kajsa Ekis Ekman.
Suhonen tycker man ska lösa arbetslösheten genom att förstatliga i stort sett alla former av verksamhet och höja skattetrycket för att bekosta det hela (ja, fråga inte mig hur ekvationen ska gå ihop – det är inte jag som satt upp den).
Björk anser att den ekonomiska krisen ska lösas genom att vi alla konsumerar mindre. Hon verkar inte ha förstått att för en stor del av Sverige befolkning är ett tecken på kris just att man inte kan konsumera.
Ekis Ekman nöjer sig inte med att vilja reglera produktion och konsumtion – hon vill också reglera vårt sexualliv så vi inte gör sådant hon tycker är amoraliskt.
Se där Greiders lilla heliga treenighet som tillbads av en del på Socialistiskt Forum. Och så finns det de som märkligt nog undrar varför socialismen aldrig växer sig stark i Sverige … hur skulle den kunna göra det när dess mest kända namn är mot allt det vanligt folk är för.
Under sin vandring konstaterar han att ”sektvänstern” lever men att han inte vet hur han ska tolka dessa ”gamla böcker” av Trotskij. Men han ska nog inte fundera så mycket på att tolka dem som att läsa dem och försöka förstå dem och på så sätt få i sig litet grundläggande marxism – då kanske Greider börjar förmå se framåt istället för att nostalgiskt drömma om forna tiders folkhem – som aldrig riktigt fanns i hans drömda tappning.
Dikten inleds med konstaterandet att poeten är bakfull – jag tror att det mer är en baksmälla skapad av ideologi än av alkohol. Men om det är någon tröst för Greider så fick jag också huvudvärk av hans poem.
Vi står i dag inför en värld där de stora multinationella koncernerna och finansinstituten tvingar vanligt folk att betala för de misstag bolagen och bankerna gjort.
Att snäva in på konsumtionen och att förstatliga bolag och banker som står på konkursens rand är helt i linje med de stora koncernernas önskemål. Eller att hålla dem uppe genom att staten blir delägare eller garanterar lån.
Jag har svårt att se något folkligt eller radikalt i det som Greider och hans heliga treenighet förespråkar. De är helt i avsaknad på nya idéer om hur arbetsliv, produktion och samhälle skulle kunna organiseras – för dem är ledorden statlig kontroll och offentliga regleringar. Varför inte tänka sig folkligt kontrollerade kooperativ och andra ekonomiska folkligt kontrollerade företagsformer som opererar på marknaden – och som konkurrerar med bolag som dem vi ser i dag.
Det är inte i någon mening bra att försöka möta morgondagen när man är dagen efter.

1 kommentar:

  1. Jag blir salig av att läsa det här, mitt i prick så att säga.ABF kör sina frälsarmöten för den avdankade vänstern där folk kan klia varandra på ryggen som vanligt.Gammal hederlig vpk-stil där det bara gäller en sak att föra fram staten som arbetarklassens befriare. Inget sett,inget hört, inget lärt av historien.Bara babbla på!

    SvaraRadera