torsdag 29 november 2012

Medioker mediaman mediterar


Dagstidningarna går allt sämre i västvärlden – och senast drabbades Dala-Demokraten av en rejäl nedskärning. I tidningen journalisten filosoferar redaktionschefen Mats Larsson:

”Att göra dagstidning på papper är en jävligt dålig affärsidé. Man hugger ned träd, kör timret i en flis, gör papper på stora balar som körs till tryckeriet där vi trycker nyheter som alla redan känner till och kör hem dem till folk för tolv miljoner kronor. Det funkar inte.”
Det han beskriver är förvisso en dålig affärsidé.

Jag vet en ännu sämre affärsidé i tidningsvärlden – att låta fantasilösa, trötta och lata personer bli chefer i ledande ställning på redaktionen – och en sådan person är uppenbarligen Mats Larsson.
I hans värld finns inte minsta lilla idé om hur hans tidning ska kunna hävda sig – hur den ska kunna undvika att trycka sådant som redan ”alla känner till”. Om man inte har minsta lilla idé om vad man ska berätta, skildra eller avslöja i konkurrens med andra tidningar, internetmedia, TV och radio – då har man nog inte varit lämplig att leda en tidning ens på den tid då grafikerna bar sabel.
Slaget är förlorat för tidningar med sådana chefer eftersom de inte vet var slaget står. Eller mot vem. Och skulle de hitta fram till slagfältet så är de ändå inte rätt utrustade.
… sedan kan det väl knappast hjälpa att ha en politisk chefredaktör som GG ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar