lördag 10 mars 2012

Tal vid Liberala Partiets manifestation mot våld 10 mars 2012


Som vanligt undrar människor till vänster varför jag som marxist vill tala på en manifestation för Liberala partiet.
När jag säger att det är en manifestation mot det politiska våldet – eftersom medlemmar i Liberala partiet misshandlats för sina åsikter – då säger mina vänner; men jaha. Då är det förståeligt.
Men jag står nog här av mer komplicerade skäl än att jag är mot politiskt våld i Sverige.
För det är så självklart, alla tänkande människor är väl överens om att politiskt våld är fel, vi ska alla vara snälla, lyssna på varandra, prata med varandra. Vi ska vara som Mumintroll. Inte slå och sparka.
Det är så självklart att det är svårt att säga det utan att känna sig litet fånig och vilja skämta om det. Men det är allvarliga frågor.
Politiskt våld i Sverige i dag kan bara utövas av den som inte förstår historien, som inte begriper vår nutid och som inte har någon som helst fungerande uppfattning om framtiden.
Men det som oroar mig mest som vänsterman, radikal och marxist är att de som misshandlat medlemmarna i Liberala partiet själva påstår sig vara vänster.
Vad dessa personer inte begriper är att den klassiska marxismen och liberalismen ingpr i och utgår från samma stora tradition – den som skapade revolutionerna 1776, 1789 och 1848. Omvälvningar som vände sig mot alla försök att inskränka och begränsa individens frihet. Omvälvningar som vände sig mot alla försök att inskränka och begränsa tankens frihet. Det var omvälvningar som rev ned de feodala statsbildningarna och makterna. Det var omvälvningar som skapade frihet. Och en marknad där vi som individer kunde mötas och byta varor och idéer.
Det var en tid då kampen stod mellan dem däruppe som ville kontrollera folket och på sitt sätt ta hand om dem.
Men glöm inte att vi nu också lever i en tid då de däruppe, i stort sett oavsett vilken partibeteckning de har, säger till oss: ”Hörnini, ni vet inte riktigt ert eget bästa. Låt oss ta hand om er.”
Och så förväntas vi rösta och välja om vi ska ha mycket regleringar eller väldigt mycket regleringar. Vi får välja mellan om vi ska ha en stor stat eller en ännu större stat.
Det är därför vi mer än någonsin behöver partier och organisationer som för arvet vidare från de stora frihetliga revolutionerna och pläderar för minimala statsapparater men maximal frihet för individen.
Liberala partiet för den traditionen vidare.
De som tillgriper våld för att försöka tysta dem gör det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar