fredag 17 februari 2012

Kaffe I: Hur gröna är de svarta bönorna?

Slavar på brasiliansk kaffeplantage. Mitten av 1800-talet.


Vandrar längs med butikens kaffehyllor och grubblar på hur när den stora förändringen kom. Förr skildes kaffesorterna åt av beteckningar som mörkrost, mellanrost, skånerost eller så det redan i min ungdom alltmer ovanliga kokkaffet. Det fanns ytterligare en skiljande markör; tillverkarens namn.
Men det var allt. Du fick veta vilken sorts kaffe det var och vem som tillverkat det. Allt.
I dag får jag inte bara vilket land kaffet kommer ifrån utan även från vilken del av detta land kaffebönan kan räkna sitt ursprung. Har kaffet växt på höga berg eller i djupa dalar?
Ibland i marknadsföringen får man veta vem som skördat bönan. Nästa steg är att vi får veta allt om kaffebonden själv och hans familj. När reklam blir så där inkännande och familjär och visar fram nytvättade, leende plantagearbetare i nötta, men rena kläder – då blir jag misstänksam.
Vi får veta med vilka metoder både odlande och skördande sker – och allt är så skonsamt mot naturen och allt som oftast så är det bra för den som arbetar med kaffeodlandet för det finns ett antal märkningar som berättar för oss att om vi köper just det här märket så köper vi det av en tillverkare som ser till att hans arbetare i alla led har anständiga villkor.
Jag är inte på något sätt mot att vi ska göra världen bättre genom att förändra våra konsumtionsmönster. Tvärtom. Det var därför jag var med och startade Kraft&Kultur. Hur de varor och tjänster du använder produceras är viktigt. Vi kan förbättra vår och andra människors tillvaro med plånbokens och kreditkortets hjälp.
Allt fler människor inser detta och det innebär givetvis att företag marknadsför sina produkter som grönare och rättvisare. Men frågan är: hur gröna? Hur rättvisa?
I många fall tror jag att det är så att det enda som hänt är att företaget tjänat mer pengar för de kan ta mer betalt av oss för sin nya litet noblare produkt. Vi som konsumenter får en bättre vara och renare samveten. Och den som sått, skördat eller rensat – har fått det litet, litet bättre – men inte alls tjänat så mycket som de stora företagen.
Kan det vara så illa? Låt oss granska den bransch som fick mig att börja fundera på det här … kaffeproduktionen …
(I morgon: Kaffe II: Vart tar pengarna vägen?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar